Universal Analytics Stopt Ermee. Tijd Voor GA4. Recent Heeft Google Aangekondigd Over Te Stappen Naar Een Nieuw Systeem. GA4 (Google Analytics 4). Het Oude Systeem (UA) Zal 1 Juli 2023 Worden Stop Gezet.

Universal Analytics Stopt Ermee. Tijd Voor GA4

U kan gemakkelijk gegevens van je website verzamelen via Google Analytics. Dit is een krachtig meting mechanisme. Een simpel te implementeren tool, maar een enorme kracht en bron aan informatie. Google gaat hier binnenkort een grote aanpassing op uitvoeren.

Google werkte jarenlang met “Universal Analytics” om gegevens te verzamelen. Universal Analytics is de derde versie van Google Analytics, maar begint stilletjes aan te verouderen.

Gevolgen

Recent heeft Google aangekondigd over te stappen naar een nieuw systeem. GA4 (Google Analytics 4). Het oude systeem (UA) zal 1 juli 2023 worden stop gezet. Er zal vanaf dan geen nieuwe data meer binnen komen en verzameld worden. Zes maanden later zal alle informatie die vroeger verzameld werd niet meer te raadplegen zijn.

Daarom is het dus belangrijk om nu al je GA4 account aan te maken zodat je opnieuw kan beginnen met het verzamelen van je gegevens. Als Universal Analytics niet meer beschikbaar is dan heb jij al data waarop je kan terugvallen in GA4. Daarnaast kan je wel rapporten maken van de verzamelde data binnen Universal Analytics op deze manier kan je deze toch nog altijd raadplegen en gebruiken.

Verschil?

Het verschil tussen de twee systemen zit in het meten van de gegevens. Universal Analytics mat alles aan de hand van sessies gekoppeld met data van de bezoekers. GA4 werkt daarentegen met een event-driven datamodel. Op deze manier komt het totale beeld van je bezoekers beter in kaart gebracht. Als je bijvoorbeeld een single page website hebt zal GA4 ook nauwkeurige en betere informatie verzamelen aangezien Universal Analytics dan bepaalde metingen niet kon uitvoeren.

Interface

De interface van GA4 is ook veel verschillend van de oude Universal Analytics en sommige functies zijn ook nog niet beschikbaar binnen GA4. Het is dus een goed idee om nu al gebruik te maken van GA4 om de nieuwe interface te leren kennen en hier vertrouwd in te geraken. Het is wel zo dat Google nog verbeteringen zal (moeten) toepassen om GA4 op hetzelfde niveau te krijgen als de Universal Analytics.

Wat vind jij van deze beslissing?

Kan ik jou helpen met de migratie naar GA4?

Neem gerust contact met me op

Dev&Design

Op maat gemaakte websites, webshops, webapplicaties en meer.
Bekijk wat we allemaal kunnen doen.

Marketing

Verhoog uw vindbaarheid met SEO, maak reclame via SEA en breng uw bedrijf professioneel in beeld met fotografie. 
Bekijk wat we allemaal kunnen doen.